Derde borst herinnering
Al jaren borrelde het bij mij vanbinnen: een project waarin de vrouwenborst centraal staat. Ik werd geïnspireerd door Isebil, kookvrouw in het Stenen Tijdperk, uit het boek “De Bot” van Gunter Grass.

In dit boek geeft Grass zijn visie op de man-vrouw verhouding. In de wereldgeschiedenis die hij beschrijft verplaats de macht zich van de vrouw (van Isebil) naar de man.
In het steentijd lag de macht bij Isebil, bij de vrouw. Haar macht was gebaseerd op haar derde borst, waaraan zij de man kon laten drinken om hem tevreden te houden. Daarnaast had Isebil een ijzeren keukenmes in haar keukenla liggen. Het mes was door de man gesmeed van het eerste ijzer dat hij vond. Isebil had snel door dat het smeden van ijzer een bedreiging zou zijn voor haar machtspositie. Zij zorgde dus direct dat het eerste mes haar keukenmes werd en borg het op in haar keukenla. Toen de man meer ijzer ging smeden en wapens ging maken verloor Isebil haar machtspositie. Tegelijkertijd verloor zij haar derde borst en daarmee alle invloed die zij nog had op de man. 
Ik maakte eerst het keukenmes van Isebil, met op het benen handvat haar drie borsten. Daarna maakte ik een afgietsels van een borst als ode aan de verloren derde borst van Isebil.
De verloren borst heb ik in een antiek kistje gelegd, op een bedje van wol van schaap Aagje. In het kistje kunnen meer herinneringen opgeborgen worden, van dingen die voorbij gaan…..
Je kunt bij mij een borstfragment laten maken, als herinnering aan jouw eigen verloren borst. Het fragment van jouw borst kan onderdeel worden van een persoonlijk sieraad wat ik voor je maak. Of je geeft jouw borstfragment een veilig plek in een kistje vol herinneringen. Wil jij een herinnering laten maken aan jouw geamputeerde borst, neem dan contact op met Mireille:
mireille@metalart.nl