Contact met Mireille Ponsioen


Heb jij interesse in een speciaal sieraad van Mireille Ponsioen?
 

Mail dan je idee, wensen of vragen aan:  

Kessler effect

 
Een heel bijzondere vraag was een verlovingsring waarin het Kessler effect tot zijn recht zou komen.

Wikipedia omschrijft het zo: "Het Kesslersyndroom is het scenario waarbij de dichtheid van objecten in een lage aardebaan hoog genoeg is dat botsingen tussen objecten een kettingreactie kunnen veroorzaken waarbij elke botsing ruimteschroot produceert dat de kans op verdere botsingen vergroot."
Een ontmoeting die je hebt met iemand kan de richting van je leven veranderen.
En dat in een ring... en het liefst met een stukje meteortiet erin.

Het was een bijzondere puzzel, maar Mireille heeft het tot een prachtig resultaat weten te vormen.


Twee roodgouden ringen zijn in elkaar gebracht en zitten om de vinger van de draagster. Bovenop een stukje authentiek meteoriet uit Moldavië.  
 

Spelen


Als Mireille de tijd heeft speelt ze graag met metaal. 
In zilver is het nog te doen om "groot" te denken, zoals in deze dynamische ring. In het midden een padparadja saffier, niet uit de natuur, maar uit een oven van Verneuil. Je kan ze bijna niet meer vinden, maar hier en daar kom je ze nog tegen. Mireille is erg gecharmeerd van de fel oranje kleur van deze harde en duurzame edelstenen. 

    

Oud goud

 
cocktail ring

Deze ring met prachtige edelstenen is gemaakt van oud goud. Nieuwe chatons (zettingen) zijn er aan toegevoegd met een groene peridoot, een paarse amathist en een rode granaat. Een ring met meerdere verschillende kleurstenen wordt ook wel een "cocktail-ring" genoemd. Leuk hè! 

Zwaluwen 
Handgemaakte gouden ring met zwaluwen en saffier. 

Dit was de voorloper van nog enkele variaties op hetzelfde thema. Zoals bijvoorbeeld deze ring:Deels gemaakt van oud goud. 
De edelsteen is een groene periodoot.
 

Mycelium


Een belangrijk thema in het werk van Mireille is het mycelium, de verbinding die er is tusen iedereen. De verbinding tussen gebeurtenissen, ontmoetingen, verliezen, wereldwijd, niets is los te zien van elkaar. 

   

Een object dat in je broekzak past, dat altijd meegenomen kan worden, dat je kunt aanraken, zonder dat de rest van de wereld meekijkt. Een gevoel van intimiteit en connectie.

Bijna 40 jaar goudsmid


Geen job-hopper, die Mireille.
In ons archief vonden we een foto van een ring uit 1985. Ze stond toen aan het begin van een prachtige carrière. Samen met goudsmid Joeri Dijkman, en nu ook met hun zoon Wouter Dijkman, werkt zij vol enthousiasme aan haar levenswerk: Metal ArtPimmetje-P op een zilveren ring met rode epoxy uit 1985.

Natuur


Vrij werk hoeft niet draagbaar of verkoopbaar te zijn. Het geeft juist ruimte om op nieuwe thema's te komen.
De natuur is voor vele kunstenaars een inspiratiebron. Dat was het in deze ring ook:Zilver met grote malachiet.

Structuur


De ringen met structuren zijn kenmerkend werk van Mireille:

Artiance
Cursussen en workshops Edelsmeden in Alkmaar

HerinnerenHerinnerings sieraad

Liefde maakt het leven lichter


Dit schitterende sieraad is gemaakt door goudsmid Mireille Ponsioen voor de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd in 2014. Het thema was: ontwerp een erfstuk voor de toekomst, voor onze aanstaande Koningin: Prinses Amalia.

Mireille Ponsioen

1 juni 2014 -
Mireille Ponsioen (1967) is goudsmid, kunstenaar, designer en docent edelmetalen bij Artiance. Mireille is daarnaast samen met haar man Joeri Dijkman eigenaar van de winkel Metal Art aan de Laat in Alkmaar.

Kindertekeningen

5 april 2014 - Zo leuk om de tekening van een kind om te zetten in een sieraad. Bijvoorbeeld voor moederdag! Ik probeer zo goed mogelijk het handschrift van het kind vast te houden. Dat is de essentie!

Expositie Galerie de Kapberg


In Galerie de Kapberg (Egond aan den Hoef) was het werk van goudsmid Mireille Ponsioen te zien van 18 januari t/m 17 februari 2019.

Mireille vertelt over haar werk in de Kapberg:

"Mijn werk vertelt het verhaal van een samenleving, die matriarchaat was, in het steentijdperk. Vrouwen hadden drie borsten waarmee zij niet alleen hun kinderen voedden, maar ook hun mannen onder controle hielden.

Mannen vonden echter het ijzer en leerden zichzelf messen en speren smeden. Het eerste mes dat gesmeed werd eiste de vrouw op, maar haar dominante positie was niet langer te handhaven.

De man nam haar machtspositie in de samenleving over en zo verschrompelde de derde borst van de vrouw.


Dit verlies van macht, verlies van haar borst en verlies van een stuk erotiek, laat ik zien in deze serie sieraden. Het zijn sieraden met herinneringen. Een verzameling van kleine dingen die voorbij gaan, fragmenten van wat is geweest."

Galerie De Kapberg is te vinden aan de Slotweg 17 te Egond aan Den Hoef


Nog een zwaluwring, met saffier.Elke ring wordt met de hand gemaakt en is daardoor altijd uniek.