Goud

Goud is al eeuwenlang een materiaal vol geheimen en mystiek. Het is de basis van de meest bekende en kostbare sieraden ter wereld. Goud is de weerspiegeling van de zon in de aardse werkelijkheid.

 


Goud is een element met de Latijnse naam AURUM. Een blokje goud van 1 bij 1 bij 1 cm weegt 19,3 gram. Het is een metaal met een bijzondere gele kleur en is buitengewoon rekbaar. Van 1 gram goud kan een draad gemaakt worden met een lengte van 3 km.

Van zuiver goud kan geen sieraad gemaakt worden. Het metaal is te zacht en zou makkelijk kunnen vervormen. Daarom wordt het vermengd met andere metalen waardoor de eigenschappen verbeteren. Het mengsel wordt harder, en beter betaalbaar. Ook kan de kleur aangepast worden door toevoeging van andere metalen.

De hoeveelheid zuiver goud in het mengsel blijft uiteraard zeer belangrijk. In Nederland moet er minimaal 58,5% puur goud zitten in het mengsel. Dit goudmengsel is beter bekend als 14 karaats goud. Daarnaast wordt ook een goudmengsel op de markt gebracht met 75% puur goud. Dit mengsel wordt 18 karaats goud genoemd.

Aan 14 of 18 karaats goud worden zilver en koper toegevoegd. Hierdoor blijft de kleur van het goudmengsel geel. Hoe meer koper er in het goudmengsel zit hoe roder de kleur wordt. In roodgoud zit het vaste percentage goud, verder aangevuld met koper. In witgoud wordt er gebruik gemaakt van palladium. Dit witte metaal heeft de eigenschap om als bleekmiddel te werken. Het verwijdert de gele kleur van het goud en maakt het mengsel wit.

De prijs van gouden ringen/sieraden wordt mede bepaald door de goudkoers. Daarom kunnen de prijzen van gouden sieraden de ene dag hoger zijn dan de andere dag. Wij willen namelijk niet dat u te veel betaald voor uw aankoop.
 

Geelgoud en roodgoud

Kleur van geelgoud:

 

Kleur van roodgoud:

Geelgoud in 18 krt is diep geel van kleur (warm geel). 
Geelgoud in 14 krt is licht geel van kleur. 
  Roodgoud in 18 krt is zacht rood van kleur (bijna rosé). 
Roodgoud in 14 krt is rood van kleur.
     
 

Titanium

Titanium is een element dat ruim aanwezig is in de aardkorst. De naam titanium komt van het Griekse 'Titanes', wat vrij vertaald kan worden als 'zoon van de aarde'.

  
 

Puur titanium is wit, glansrijk en heeft een zilverachtig uiterlijk. Het is een sterk en licht metaal. Een blokje van 1 bij 1 bij 1 cm weegt slechts 4,49 gram. Titanium heeft een extreem hoog smeltpunt en kan daarom uitermate goed worden toegepast in de ruimtevaart, in de luchtvaart en in onderdelen voor raceauto's. Ook is het corrosiebestendig en niet-irriterend voor het menselijk lichaam. Mensen met een gevoelige huid kunnen zeer goed sieraden dragen van titanium. Allergie voor dit metaal komt vrijwel niet voor. Daarom wordt het ook veelvuldig gebruikt voor medische implantaten en voor het vervaardigen van hechtdraad.

Rond 1950 is titanium voor het eerst in commerciële hoeveelheden geproduceerd. In sieraden wordt titanium toegepast vanaf 1975.

Titanium is een materiaal met veel beperkingen en problemen als het gaat om de bewerking ervan. Het is een hard metaal, maar door het bewerken wordt het nog harder. Uiteindelijk kan het breekbaar worden door mechanische en plastische bewerkingen. Tijdens het boren en draaien van titanium ontstaan lange taaie krullen die de werkzaamheden negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien ontstaan er plaatselijk hoge temperaturen doordat titanium een slechte warmtegeleider is.

Het machinaal bewerken van titanium is een vakkundig karwei. Daarnaast zal er met ouderwetse handarbeid gewerkt worden om van dit materiaal tot een exclusief sieraad te kunnen maken. De grootste problemen ontstaan bij processen waar hitte aan te pas komt. Als titanium heet wordt heeft het de neiging om bepaalde gassen te absorberen. Hierdoor ontstaat een verhard en zwart oppervlakte. Het verwijderen van deze huid kost veel tijd en energie.

Al vanaf de oprichting van Metal Art in 1996 hebben de goudsmeden zich intensief bezig gehouden met mogelijkheden van titanium sieraden. De goudsmeden hebben hiervoor veel problemen moeten overwinnen. Juist uit deze strijd zijn speciale vormen ontstaan en oplossingen gevonden. In de sieraden van Metal Art wordt gezocht naar een evenwicht tussen vorm, techniek en functie.

Een titanium sieraad is blijvend en speciaal.

Lees meer op Wikipedia over titanium.

 

Kleur van titanium

Titanium is grijs van kleur. Het metaal heeft deze grijze kleur door-en-door.

Titanium kan gekleurd worden, maar deze laag is oppervlakkig en redelijk zacht (zie onderaan deze pagina-midden). Aan de buitenkant van ringen adviseren wij deze kleurlaag niet. Wel kan de kleurlaag in hangers of op verdiepte ringendelen gebruikt worden.

 
Door oxydatie kan de buitenkant van titanium een kleur krijgen. Deze laag is niet hard, maar wel mooi metallic van tint. Als de laag dikker is, is de kleur anders. Op ons Pion Collier gebruiken we de titanium kleuren. De kleuren hebben een prachtig verloop. Helaas zijn de kleuren niet hard genoeg om te gebruiken aan de buitenkant van een ring. In het gebruik zal de kleur snel wegslijten. De kleur kan wel in een verdieping van een ring worden toegepast.
 

Alle kleuren van titanium (oxyde) op een rij.

Zirkonium

Sinds 2001 heeft Metal Art als eerste producent sieraden met zwart zirkonium op de Nederlandse markt neergezet.

Een aantal trouwringen uit de Metal Art collectie kan worden uitgevoerd in zirkonium vaak gecombineerd met andere metalen, goud of platina. Daarnaast heeft Metal Art speciaal voor dit exotische materiaal sieraden ontwikkeld. Hierin wordt gebruik gemaakt van de bijzondere, diepzwarte oxidelaag die ontstaat na een speciaal verhittingsproces. Deze zwarte laag is bijzonder hard, het krijgt een 8,5 op de schaal van Mohs. De eigen kleur van zirkonium is grijs. Juist de combinatie van deze twee tinten maakt een zirkonium ring zo speciaal. Wij maken veel gebruik van de twee kleuren van zirkonium. Vooral de combinatie van een grijs hoger liggend deel en zwarte verdiepte lijnen zorgen voor speciale en duurzame ringen.
 
 
Zwarte ring met diamant

Zirkonium hoort tot de groep moeilijk smeltbare metalen waarin ook titanium, niobium, hafnium, tungsten en vanadium te vinden zijn. Deze metalen worden toegepast in de industrie en kunnen temperaturen weerstaan van ruim 1000 tot 2200 gr/C terwijl zij toch hun sterkte behouden.  De zirkoniumlegering die wij gebruiken is bestendiger en harder dan puur zirkonium.  
 
Het vervaardigen van een sieraad van dit complexe materiaal is een vakkundig hoogstandje.

Lees meer op Wikipedia over zirkonium

 

Kleur van zirkonium

De kleur van zirkonium is grijs. Dit is de kleur die het metaal door-en-door heeft. 

Door verhitting kan een harde ZWARTE huid op het zikonium gebrand worden (zirkoniumoxyde). Deze huid is harder dan het metaal zelf, maar is niet onschendbaar. Wel is de laag duurzaam genoeg voor gebruik op ringen en ringdelen. Het zirkonium-zwart kan jaren lang meegaan, bij dagelijks gebruik. 

TIPS:
Draag de ring niet als je in de tuin gaat werken of als je gaat klussen in huis. Zand en stenen kunnen namelijk zirkonium-zwart beschadigen. 
In de sportschool kunnen de metalen halters je ring beschadigen. Dit geldt niet alleen voor zirkonium-zwart, maar ook voor titanium, goud en zelfs staal.
Draag je aan beide handen ringen? Zorg er voor dat deze niet tegen elkaar aan tikken. Vooral het klappen in je handen kan funest zijn. dan sla je met de ene ring tegen de andere ring aan. De sterkste wint....

Zirkonium-zwart kan in veel gevallen weer hersteld worden na beschadigen. Overleg met ons de mogelijkheden voor jouw sieraad.

Diamant

Het mystieke van diamant.

Bijna 3000 jaar geleden werden de eerste diamanten gedolven in India. Sinds het begin is de diamant al omgeven met mystiek. Het materiaal is zo hard dat het door geen andere geëvenaard kan worden. De glans is zo hoog en de lichtbreking zo fonkelend dat het materiaal wel een grote invloed moest hebben op de fantasie en het inbeeldingsvermogen van de mens. Verhalen van passie, macht, overwinning en bedrog zijn verbonden met de grote en bekende diamanten als de Koh-I-Noor, de Hope en de Cullinan. De pijlpunten van Cupido kunnen niet anders dan van diamant zijn ...
  
In de sieraden van Metal Art worden uitsluitend echte diamanten van goede kwaliteit gebruikt. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door vier verschillende kwaliteitsnormen. Deze worden aangeduid door de vier C's. 

Carat

Het gewicht van diamant wordt uitgedrukt in karaten. In vroeger tijden werden de zaadjes van de Johannesbroodboom gebruikt om het gewicht van een diamant te bepalen. Eén zaadje van deze boom weegt 0,2 gram en dit is ook nog heden ten dage het gewicht van één karaat diamant. Voor een fijnere bepaling van het diamantgewicht is een karaat (0,2 gram) onderverdeeld in 100 punten. Zo kan een diamant met een gewicht van 0,10 karaat ook aangeduid worden door 10 puntjes.
 

Clarity

Diamant bestaat uit zuivere koolstof, uitgekristalliseerd in het diepste van de aarde. Tijdens dit natuurlijke proces ontstaan er in de kristallen onzuiverheden. Dit zijn sporen van niet gekristalliseerd koolstof of van andere mineralen en kunnen vaak pas onder een loep waargenomen worden. Deze insluitsels maken elke diamant uniek. Het zijn de vingerafdrukken van de natuur. Hoe minder insluitsels er in de diamant aanwezig zijn hoe waardevoller hij wordt. Bij het bekijken van de insluitsels wordt een loep gebruik die 10 maal vergroot. Als er bij deze vergroting geen insluitsel te zien zijn wordt de diamant 'loepzuiver' genoemd. Een diamant met de aanduiding 'VVSI' heeft een insluitsel dat 'very, very small' is. Hierop volgt 'VSI' (very small inclusion), 'SI' (small inclusion), en uiteindelijk 'Piqué' (zichtbaar met het blote oog).
 

Colour

De mooiste diamanten zijn kleurloos. Het merendeel van de diamanten hebben echter een lichte gele tot bruine tint. Het Gemological Institute of America gebruikt voor de aanduiding van de kleur van diamant de letters van het alfabet. De 'D' staat voor de fijnste witte kleur. Bij de letter 'G' wordt nog gesproken van vrijwel kleurloos of licht getint wit. Bij de letter 'K' is de kleur zwak geel ofwel getint wit. En zo verder.
 
Toch kunnen er in de natuur zeldzaam gekleurde diamanten voorkomen. Groene, rode, blauwe, roze of amberkleurige diamanten zijn speciaal en waardevol. Zij worden 'fancy-colours' genoemd.
 

Cut

De laatste van de vier C's is de manier waarop de diamant is geslepen. Ruwe diamant ziet er uit als een kiezelsteen en lijkt waardeloos. De slijper kan echter uit het ruwe materiaal een prachtige en fonkelende diamant onthullen. Door het aanbrengen van facetten kan een schitterend lichtspel opgewekt worden.
 
Het ronde briljantslijpsel is de meest voorkomende en eigenlijk ook de meest optimale slijpvorm voor diamant. De briljant is opgebouwd uit 51 facetten. Deze zorgen ervoor dat al het licht dat op de diamant valt door lichtbreking en reflectie terug geschoten wordt uit de bovenzijde. Daarbij wordt het licht verstrooid in de regenboogkleuren en ontstaat een fonkelend spel.
 
Andere slijpvormen zijn de vierkante Carré, de rechthoekige Baquette, de Peer of de puntige Markies.

Platina

Platina gaat een leven lang mee

Ook is goudsmid Joeri Dijkman bezig geweest met het ontwikkelen van sieraden met platina. Vooral de combinatie van zwart zirkonium met geschuurd, mat platina is een prachtig uitgangspunt.
Platina is een zeldzaam en kostbaar materiaal. Het edele metaal wordt gevonden in Zuid-Afrika, Rusland en de Verenigde Staten. Platina heeft een hoog soortelijk gewicht (het is relatief zwaar), een hoog smeltpunt en is een taai en lastig materiaal om af te werken.

In sieraden wordt platina al jaren toegepast, hoewel het in Nederland niet veel gevraagd of gebruikt is. Dat is erg jammer, want het materiaal is prachtig. Meestal wordt platina mat afgewerkt als het wordt gebruikt in sieraden. Platina is een zeer edel metaal en zal daarom niet aan de lucht oxideren. De witte kleur blijft wit. Anders dan bijvoorbeeld zilver, wat snel bruin kan uitslaan door oxidatie.

 

Interesse gekregen in een sieraad met platina?  Wij maken:

- platina trouwringen
- platina ringen
- platina hangers
etc
Kom eens langs in onze winkel.
 
 

De kleur van platina

Wit, dat is de kleur van platina. Platina is witter dan witgoud! Het metaal platina is zo super edel dat het niet zal oxyderen. Er ontstaat geen verandering van kleur na verloop van tijd.